Maansopkomsten, mijn horizon en windrichtingen

foto van Giorgia Hofer: lunar curve, de fases van de maan in 28 dagen

Logboek van mijn mijmeringen bij de maansopkomsten

(wanneer ik over “mijn oosten” spreek, bedoel ik het oosten als Karsvar Savahi, zoals besproken in post: Methode: Mijn horizon en windrichtingen)

Het was gisteren halfvolle maan. Ik probeerde de maansopkomst aan de horizon waar te nemen zoals ik dat ook bij de zonsopkomsten doe. Dit was “a different kind of story!” Volgens mij bestaat de naam, maansopkomst niet eens! Nu begrijp ik waarom. Toch komt de maan, net als de zon, iedere dag op! Waarom beleven wij dat dan niet zo?

Ik probeerde dus de maansopkomst waar te nemen. Ik wist dat bij halfvolle maan, de maan opkomt wanneer de zon in het middaguur, in het zuiden, staat. Ook wist ik dat wanneer de zon ondergaat, de maan in het zuidpunt staat. Bij halfvolle maan staat de maan haaks op de zon dus op een kwart van de cirkel. zie afbeelding maancyclus

Maancyclus

Ik kon de maan echter niet vinden toen de zon in het zuiden stond. Pas bij zonsondergang zag ik hem in het zuiden staan. Terwijl ik de maansopkomst en de maan zocht aan de hemel beleefde ik een heel ander wezen. Sowieso speelde het daglicht mee. Logisch maar wel karakteristiek. Bij de zon is het licht nooit storend maar eerder karakteristiek. De maan kon je niet goed vinden omdat het licht van de zon overstraalde. De maan voelde ook niet als een ‘poort’ zoals de zon, maar meer als een ‘ding’. Geen hart maar een schedel zeg maar.

De opkomst van de maan is veel veranderlijker, bewegelijker (Mercurialer) dan de zon. Logisch eigenlijk omdat Mercurius bij de maansfeer thuishoort in plaats van de Saturnussfeer. Hij hoort bij de onderzonnige planeten die binnen de zonnesfeer vallen. Ik begreep nu weer iets beter de omzetting van Mercurius en Venus. Mercurius naast de maan is logischer gezien zijn karakter dan Venus. Venus is dan dichter bij de poort van de zon en verbonden met de geestelijke wereld dan Mercurius. Deze lijkt meer op de maan en is meer aardegericht.

Tijd en Ruimte

Gezien de tijd komt de maan al dagelijks ongeveer 50 minuten later op. Hij verschuift in het tijdlichaam 50 minuten per dag. Ruimtelijk gezien verschuift hij ook een flink stuk per dag aan de horizon. Net als de zon loopt de maan over de dagen bij maansopkomst van links naar rechts langs de horizon en terug. De maan loopt in 14 dagen (13,65=de helft van 27 1/3; siderische omloop door de dierenriem) langs het ‘oosten’. Dat is dus dagelijks 1/14 deel. De zon loopt in 182, 625 (de helft van 365 1/4 dagen door de dierenriem) langs het ‘oosten’. Dit betekent dat de zon dagelijks 1/183 deel van het ‘oosten’ loopt. De maan loopt dus 13 keer sneller dan de zon langs de horizon. Logisch wanneer je weet dat er 13 siderische maanden zijn in een jaar! De maan loopt 13 zonnestukken in één dag. Daar doet de zon twee weken over om daar te komen. De maan is daarin meer verbonden met de aarde dan de zon. De zon is meer verbonden met het grote ritme van de sterren.

In ieder geval is de maansopkomst bewegelijker in tijd en ruimte om waar te nemen. De maan is dus vrij van de beweging van de sterren of terwijl de geestelijke wereld en heeft meer een wereld op zichzelf gecreëerd en is meer met de aarde verbonden. Dit is een kenmerk voor de maansfeer. Wanneer we geestelijk gezien, iedere nacht of na ons overlijden door de maansfeer moeten, is dit als een ravijn, een leegte. We verliezen onze ruimtelijke- en tijd oriëntatie die we op de aarde wel hadden. Geestelijk gezien is het ook een leegte die we moeten overbruggen, op eigen kracht, om in de geestelijke wereld te komen. Vanaf de maansfeer is alles aarde-gericht en niet meer perifeer, Sterren-georiënteerd. Ik ga dus niet meer proberen om de maan te observeren bij maansopkomst en begrijp nu waarom die naam niet bestaat. Ik hou het maar bij de zonsopkomsten. Daar heb ik mijn handen al vol aan. 😉

maandag 11-07-2022 21:00u maansopkomst in Schorpioen. Bijna volle maan; rechts van de kerk, boven schoorsteen van huis aan de Holleweg.
maandag 11-07-2022 21:00u maansopkomst in Schorpioen. Afbeelding: Sky Safari 7 Pro

Ha, ha. Gisteren verklaarde ik dat ik mij niet meer met de maansopkomst ging bezighouden en prompt de dag erop vertoonde la Luna zich aan mij net na haar opkomst terwijl ik door de tuin liep! Hoe speciaal is dat! I was stonned……Duidelijk liet zij mij zien waar ze opkwam en omdat ik wist dat ze in de Schorpioen stond wist ik meteen waar de opkomstplek van het sterrenbeeld de Schorpioen was. Dank je wel maan.

Dagelijks en niet maandelijks

Nu begrijp ik dat de maan mij dagelijks (de zon maandelijks) toont waar de sterrenbeelden opkomen en verbonden zijn met mijn horizon! Iedere 2 a 3 dagen verschuift zij één dierenriembeeld op. Morgen is het volle maan en dan komt de maan in de Steenbok op. Logisch, wanneer de zon nog in het hoogste beeld, er recht tegenover, in de Tweelingen staat. Een volle maan staat altijd recht tegenover de zon. zie afbeelding hieronder.

Maanfases met de aarde in het midden en de zon links

Dus in één keer krijg ik het verste punt van mijn oosten geschonken door de maan. Dank je wel maan dat jij dit aan mij duidelijk maakt. Nu hoef ik niet een half jaar te wachten tot de zon in de Steenbok staat en dit meest rechtse punt (westelijke) van mijn oosten zichtbaar maakt. Nu weet ik ook waar dit punt is aan mijn horizon en tot waar het ‘oosten’ loopt voor mij. Op deze plek aan mijn horizon zal de zon namelijk ook opkomen wanneer ze het diepste/ laagste/meest rechts/meest westelijk staat in de kortste winterdag. Thank you moon and excuse me that I said Yesterday that I wouldn’t look out for you anymore, but only for the Sun…. How stupid of me…….Never let any part out of the Universe! Forgive me….

woensdagavond 13 juli 2022 23:04u. Maansopkomst in de Boogschutter.

woensdagavond 13 juli 2022 23:04u. Maansopkomst in de Boogschutter. Afbeelding: Sky Safari 7 Pro

donderdagavond 14 juli 2022 23:34u. Maansopkomst in Steenbok.
donderdagavond 14 juli 2022 23:34u. Maan in Steenbok. Afbeelding: Sky Safari 7 Pro

vrijdagavond 15 juli 2022 23:58u. Maansopkomst in Steenbok onder Saturnus.

vrijdagavond 15 juli 2022 23:58u Maansopkomst in Steenbok onder Saturnus. Afbeelding: Sky Safari 7 Pro

Door de maansopkomsten te volgen krijg ik snel een beeld, hoe de dierenriembeelden zich verbinden met mijn horizon. vanaf de Steenbok kan ik de maan zien opkomen vanuit mijn zolderraam. Ik zie hem dan in de hoek in mijn oosten. Ik heb een Schorpioenhuis ontdekt aan mijn horizon, een Boogschuttersruimte tussen twee bomen en 3 steenbokboompjes.

zondagochtend 17-07-2022 00:24u maansopkomst in Waterman

Duidelijk is de kapel van de kerk, links ervan, te zien. Het is alsof de geestelijke stroom van de waterman daar overheen vloeit.

maandagochtend18-07 2022 maansopkomst in Waterman
dinsdagochtend 19-07-2022 maansopkomst in Vissen boven mijn Vissenkerk. Maar dit is ook mijn Maagdenkerk. Hoe weet ik nou welk dierenriembeeld het is? Bij de opklimmende zonsopkomsten in het voorjaar is het de Vissenkerk en bij de neerdalende zonsopkomsten in de herfst is het de maagdenkerk.
Maansopkomst dinsdagochtend 19-07-2022 in Vissen
Maansopkomst woensdagochtend 20-07-2022 in Vissen
Maansopkomst woensdagochtend 20-07-2022 in Vissen
11-10-2022 Maansopkomst boven mijn Ramshuis. Maan in de Ram.
11-10-2022 Maansopkomst boven mijn Ramshuis, Maan in de Ram.

You Might Also Like

Leave a Reply