Aanwijzingen Rudolf Steiner over de Adventstijd en Heilige nachten

De 12 Heilige nachten

Aanwijzingen van

Rudolf Steiner

voor de heilige nachten

Presentatie en boekje

Tijdens mijn studie van de heilige nachten ben ik tegen aanwijzingen van Rudolf Steiner aangelopen. De originele tekst, in het Duits, is zonder auteur maar wordt verondersteld te zijn getranscribeerd uit een steno van een privé-interview dat Herbert Hahn had met Rudolf Steiner voor het biografisch werk. Het werd pas in 2013 online gezet door Jean Benedicte die het op zijn beurt ontving van zijn grootmoeder Sunhilt Benesch. De Duitse tekst heb ik vertaald naar het Nederlands en in een presentatie omgezet. Deze heb ik daarna in boekvorm vormgegeven om te kunnen gebruiken tijdens de heilige nachten.

Deze aanwijzingen wijzen op de esoterische houding en verdieping tijdens de advent en de Heilige nachten. Hierdoor kunnen wij het Christuswezen naderen en in ons bloed de kiem leggen voor het komende zonnejaar.  Er worden grondhoudingen gegeven die algemeen van aard zijn en specifiek voor iedere week in de adventstijd. Hiermee kunnen wij ons voorbereiden op de heilige nachten.

Uniek is de indeling van de 12 heilige nachten in periodes van 3 nachten.

In de eerste plaats zijn er de 3 nachten van de reiniging, de nachten van de witte lelie. Daarna die van het zwaard des onderscheids en tenslotte de 3 nachten van de kroon. Bij iedere nacht worden deze beelden in een zinnebeeldige ontwikkeling gezet, daarna volgt een mysteriebeeld en tenslotte een beeld van het dierenriemteken dat die nacht heersend is. Helaas zijn niet alle beelden compleet waardoor er openingen vallen. Toch is er wel iedere dag een beeld gegeven om mee te nemen voor die dag.  

De in het Nederlands vertaalde aanwijzingen en meditaties voor de voorbereidende adventsweken en de heilige nachten heb ik in een boekje vormgegeven (zie foto). Wie interesse heeft, kan dit via pcmevers@msn.com aanvragen.

Graag naam, postadres en aantal boekjes vermelden in de mail. Voor de vergoeding vraag ik €12,-

Inhoudsopgave van het boekje

De 7 houdingen

Aanwijzingen voor de adventsweken

Houding tijdens de Heilige nachten

De kiemwerking van de Heilige nachten

Kerstavond, speciale aanwijzing

De 3 nachten van de witte lelie

De 3 nachten van het zwaard

De 3 nachten van de kroon

De dertiende

Aanwijzingen Rudolf Steiner over advent en de Heilige nachten

You Might Also Like

Leave a Reply